Nokvorsten

Bent u opzoek naar een deskundige dakdekker voor het renoveren of repareren van uw nokvorsten? Daktotaal Nederland is gespecialiseerd in het renoveren en repareren van platte en hellende daken. Neem direct contact met ons op voor een vrijblijvende offerte op maat.

  • Gecertificeerde dakdekkers
  • Gratis dakinspectie t.w.v. € 69,-
  • 10 jaar garantie
Offerte aanvragen

Bel Joeri op 085 401 2544

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Daklekkage door kapotte nokvorsten

De nokvorst is het hoofdpunt van het dak. Het zijn de speciale, halfronde dakpannen boven op een schuin dak zitten. Ze zorgen dat de twee helften van een dak goed op elkaar aansluiten en dat het dak waterdicht is. De nokvorst kan door vocht en weersomstandigheden worden aangetast en beschadigd. Het cement waarmee de nokvorsten vast worden gezet, kan namelijk niet zo goed tegen water en vorst. Er kunnen snel gaten of scheuren in de nokvorst komen.

Veelgestelde vragen

Omdat het om het hoogste punt van het dak gaat, is deze extra gevoelig voor diverse weersomstandigheden. Bij een ouder dak heeft waarbij de nokvorst is vastgezet met cement, is goed onderhoud extra belangrijk. Als een nokvorst goed onderhouden wordt, is dek kans op schade aanzienlijk kleiner. Goed onderhoud betekent ook het schoonmaken van de nokvorsten. Dat kan worden uitbesteed aan een professioneel bedrijf. Een vakman gebruikt meestal speciale hogedrukreiniger om de dakpannen niet te beschadigen. Zijn de dakpannen en nokvorsten schoon, dan kan er een speciale, beschermende laag worden aangebracht. Dat zorgt dat de nokvorst minder poreus is, zodat het dak beter beschermd is tegen mos- en algengroei.

Nokvorsten kunnen alleen worden gerenoveerd als deze nog intact zijn. Als ze zodanig zijn beschadigd dat ze niet meer gerepareerd kunnen worden, dan wordt geadviseerd om de nokvorsten te vervangen. Tegenwoordig worden nokvorsten gemaakt met flexibele kunststof of dakmortel dat beter geschikt materiaal is. Dit komt omdat het flexibeler is en kan meebewegen waardoor scheuren of gaten in de nokvorst worden voorkomen. Wij maken gebruik van Flexim dakmortel. Dat is een flexibel hechtmiddel waardoor het beter bestand is tegen weersinvloeden en u geen last zult krijgen van lekkage.

Ook zijn er open noksystemen. Dit zijn noksystemen met een nokband ofwel ruiterrol. Deze zijn zonder cement of dakmortel gemaakt. De nokband kan na een bepaalde tijd versleten raken en gaan lekken. U kunt gebruik maken van onze diensten om de nokband te vervangen en een nieuwe nokband te plaatsen.

Indien u last heeft van vochtschade en de nokvorst moet worden gerenoveerd kunt u contact met ons opnemen voor een nokvorstreparatie. De nokpannen worden dan opnieuw vastgezet met gebruik van kunststof dakmortel. Dit gaat langer mee omdat het beter bestand is tegen weersomstandigheden. Voordat de nokvorst wordt gerenoveerd wordt deze eerst gereinigd. dakdekkers zijn vakkundige specialisten waardoor u verzekerd bent van een professioneel resultaat.